Pizza mobile, ägd av Bernard Chesneau, street food inspiratör.
Rusar genom stan påväg mot ett möte. Magen skriker av hunger och jag inser att det inte finns någon återvändo. Jag måste ha något att äta och det NU. Siktar närmaste falafel- eller korvkiosk och styr stegen dit. För en tjuga får jag mig en måltid som stoppar den värsta hungern. Känner du igen dig? Detta är ett återkommande dilemma i vår stressade värld. Vi kan inte planera alla måltider minutiöst och vi kan inte veta exakt hur varje dag kommer att se ut. Jag ställer mig ofta frågan, varför finns det inte bättre snabba alternativ att ta till än korv, hamburgare och falafel. Titta runt omkring dig, hur ser det ut där du bor och lever? Finns det andra alternativ?
Utanför Sveriges gränser är alternativen många. Det finns rullande matvagnar med nyttig och bra snabbmat i de flesta hörn i större städer. Detta är något som Smaka på Skåne och New Nordic Food tagit till sig och under denna veckan dryftas det här ämnet under två hela dagar. I går hade jag möjligheten att vara med på presskonferensen och öppnandet av seminariumet nere på Saltimporten Canteen.
Här bjöds det på hjortkorv från Bonnarps hjortgård, dricka från Öspab och mycket gott prat och mingel med street food entusiaster.
Richard Johnson, Englands ledande expert på street food och journalist på the Guardian minglar här med Timo Santala, grundare av finska Restaurant Day, Mikkel Sander, ansvarig för maten på Roskilde festivalen och Fredrik Melin, streetfood entusiastisk kock i Stockholm. Alla dessa fyra kommer tillsammans med Bernard Chesneau, fransman boendes i Köpenhamn och ägare av ett flertal food trucks, Tiffany Ng, ägare och grundare av Silver.Spoon Danmarks ledande street food företag prata på konferensen The Nordic Street Food revolution.
Fredrik Melin, kock i Stockholm, brinner för det här med street food och startade därför Fred´s FoodTruck. Men det var inte bara att köpa en vagn och sedan bege sig ut och sälja mat. Det visade sig att det i Stockholm finns 70 tillstånd för att sälja mat från vagn på fasta platser. Dessa tillstånd månas om som om det vore små barn, vilket gör det stört omöjligt för en nykomling att bege sig in i denna värld. Men Fredrik gav sig inte. Han kom att tänka på att Glassbilen åker runt överallt i stan utan att stå still speciellt länge. Detta tyckte han kanske kunde vara något även för honom. Det är nämligen såhär att i Stockholm gäller regeln att man får lov att stanna tillfälligt på en plats och sälja sin mat men ingen har statuerat exakt hur länge tillfälligt är. Men för Fredrik räcker det med att få lov att stanna till, sälja sin mat och sen köra vidare. Och än så länge går det förvånansvärt bra.
I hans foodtruck kan man exempelvis köpa sig en rejäl fralla med pulled pork, äppelchutney, cole slaw och syltad rödlök. Låter inte helt fel, eller hur!
Bonnarps hjortgård drivs av Anna-Greta och Mats Toftner. Deras kött- och charkprodukter levereras till butiker runt omkring i Skåne, går att köpa i deras gårdsbutik och kan beställas. Men det bästa av allt är att under vår och höst finns deras matvagn på Bondens marknad på Drottningtorget här i Malmö.
Ett underbart utbud av korv, kött och charkprodukter. Och har man tur serverar dom även kokt hjortkorv med Skånehills honungssenap. Vi hade turen att få smaka både på deras hjort/lamm-korv och hjort/vildsvins-korv. När man väl har smakat den här korven vill man helt enkelt inte ät någon annan korv igen. Det är nu man inser hur en riktigt korv egentligen ser ut och smakar.
Saltimporten Canteen är ett av mina favoritställen i stan. Jag är ingen uttalad restaurangmänniska, mest för att jag oftast inte tycker att det passar mig, men första gången jag satte min fot nere på Saltimporten så insåg jag att här var saker och ting annorlunda. Det är inte bara maten (även om den är helt magisk) utan det är själva förhållningssättet till gästerna, miljön, maten och serveringen.
Att gå fram och ta emot en kantstött tallrik från 50-talet fylld med en väldoftande gryta, toppad med färska kryddor, skära upp en rejäl bit surdegsbröd och sen sätta sig vid ett långbord bland en massa andra människor är en magisk upplevelse. Maten smakar av själ och hjärta och stämningen i lokalen är alltid högljudd och glad. Kockarna Ola och Sebastian lyckas med konststycket att både småprata, servera, städa undan och se glada ut hela tiden man är där.
Konferensens första lunch skulle ätas inne på Saltimporten, så medan vi andra åt korv och minglade förberedde Ola och Sebastian en väldoftande kalops serverad med diverse härliga grönsaker som tillbehör. Ett sätt att göra kalops på som jag definitivt tänker härma efter.
På presskonferensen hade vi turen att få se deras nya restaurang som öppnar någon gång under februari. Men fram till öppnandet finns de kvar som vanligt ute i lotshuset. Missa inte detta, vad ni än gör!
Jannie Vestergaard från Smaka på Skåne och Charlotte Ranert från Ny Nordisk Mat.
Sydnytts reporter var på plats under presskonferensen och passade på att intervjua bland annat Janni från Smaka På Skåne. Inslaget går att se från idag och fram till den 12/2.
1 Comment