Lätt och snabbt, gott och nyttigt! Så står det på baksidan av Sanna Ehdins Sannas matbok – för den självläkande människan. Boken kom ut 2008 och hamnade i mitt kök ganska omedelbart efter utgivningen. Då hade jag börjat inse att ett sätt att få kontroll över min MS var genom kosten. Och sedan dess har denna bok varit en konstant källa till kunskap och inspiration i mitt kök.
Sanna Ehdin är fil. dr, immunolog och är verksam som forskare, föreläsare och författare. Hon har gett ut tolv böcker och flera av dessa är utgivna i upp till 10 olika länder. Sanna har sedan 1991 ägnat sig helhjärtat åt att försöka hitta och se helheten och sambandet mellan kroppen, hälsan och själen. Idag anlitas hon ofta som expert och konsult inom dessa område. Numera är Sanna verksam i både Sverige och Los Angeles. Pga stor efterfrågan kom det 2010 en nyutgåva av Matboken.
Bokens inledning går kort men detaljerat in på vad läkande kost är för något, hur du kan bli mer medveten kring matlagningen och vikten av att äta ekologiskt och närodlat. Receptdelen startar sedan med flera sidor tips på hur du kan planera din matlagning utifrån ett antal basrecept och med rätt varor hemma. Här finns även en inköpslista på basvaror, färskvaror, kryddor och bra varor att ha i frysen. Du får tips på hur du väljer bra råvaror i butiken och vad du ska tänka på när du läser innehållsförteckningar. Sen följer ett antal enkla basrecept, som du kan ha färdigt i kylen/frysen och ta fram när det är middagsdags. Av dessa recepten har jag bland annat testat en broccolisoppa som är en riktigt härlig och god soppa att ta till en kall vinterdag när förkylningarna är som värst. Skillnaden från en vanlig broccolisoppa är att denna soppan är baserad på ingredienser som ska vara extra bra för oss. I detta fallet mängder av vitlök, gurkmeja och kokosolja. Ett annat av Sannas tips för bra mat är kokta rödbetor med fetaost, vilket är en stapelvara i mitt kök när det är säsong för rödbetor.
Boken är inte vegetarisk men många av recepten är vegetariska och bygger på grönsaker, linser, bönor och ris/bulgur/quinoa. Bland recepten hittar man frukostar, sallader, soppor, tillbehör, middagar, luncher, bröd, drycker och till slutet lite sötsaker. Boken är i sig förhållandevis enkel men utan att för den sakens skull bli tråkig. En bra uppdelning på recepten och lagom mycket bilder. Detta är inte en bok man lägger på bordet för att bläddra och titta på bilder. Detta är en bok man använder. Avslutningsvis kan man i boken är ett kapitel som mer handlar om hur man kan leva för att ha en läkande livsstil, hitta balans med maten och hur man ska göra för att lyssna på sin kropp.
Den sida i boken som är mest använd av mig är en sallad som passar perfekt att göra hela vintern. Den är full av godsaker och passar att göra på de tråkiga vintergrönsakerna. Dessutom måste man inte följa receptet till punkt och pricka utan kan slänga i lite vad man själv har. Sen håller salladen hela veckan och kan fyllas på med det man vill. Jag har skrivit om salladen innan här på bloggen men väljer nu att lyfta upp receptet igen här.
Bilden är på salladen gjord på bara vitkål och med sesamfrö istället för nötter.
Dr Ehdins dundersallad
- 1/2 vitkålshuvud
- 2 morötter
- 1 stor lök
- 250 g färsk spenat
- 1 dl rostade o hackade hasselnötter
- 1 citron, pressad saft
- 4 vitlöksklyftor
- 1 1/2 dl olivolja
- 1 ägg
- 1 tsk havssalt
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk ingefära
- 1/4 tsk cayennepeppar
Tack för tipset. Ska genast kolla