En cognac ska egentligen aldrig avnjutas med annat än sig själv som sällskap. En bit choklad eller en kopp kaffe kan fullständigt slå ut smaken på en riktigt bra sådan. Välj då istället att först dricka kaffe och äta sötsaker och sen i lugn och ro njuta av din dyra cognac. Kanske med sällskap av en cigarr. Om du absolut vill ha en cognac till kaffet, välj då en lite enklare variant som VSOP, VO eller en specialvariant som Noel som passar bättre och inte faller platt. Tvärtom kan de enklare sorterna av cognac lyfta i smak av en bit choklad eller en kopp kaffe.
Trodde aldrig att jag skulle skriva ett inlägg om att jag hade varit på en cognacsprovning. Men nu blir det visst så ändå. Efter pressfrukosten igår på Älska mat-mässan gick vi omkring och bara njöt när min blick fastnade på en monter från Grönstedts. En enkel men vacker monter med ett uppdukat bord. På bordet var det vid varje stol uppdukat med fyra cognacsglas och en liten lapp. Vi gick nyfiket fram och blev omedelbart mötta av en i personalen.
Efter en stunds prat visade det sig att provningarna inte skulle sätta igång förrän efter lunch. Jag kastade då ur mig att det var lite trist eftersom vi inte skulle vara kvar så länge. Då kommer en annan i personalen fram och säger äsch, jag kan gärna göra en provning till dig. Kom in och sätt dig. Och då kan en ju inte göra annat än att snällt följa med och sätta sig (lätt förvånad och lagom nervös). Då dyker ytterligare två män och en kvinna upp och är gärna med. Inga problem. Vi sätter igång.
Johan Daniel Grönstedt föddes i början av 1800-talet i Dalarna. När han var 14 år flyttade han till Stockholm och började jobba i Gamla stan. Efter 12 år bestämde han sig för att starta sin egen krog och det var upptakten till Restaurang Stjärnan. Här bjöds det inte bara på mat utan även på både glögg och punsch. 1846 började Grönstedt göra sin egen cognac. Han hämtade au de vie från Frankrike och lagrade här i Sverige. Så småningom utvecklade han även det gigantiska 18 000 liters fatet som aldrig sinar. Sedan 2008 finns Grönstedts stora fat och all lagring nere i Cognac, Frankrike. Allt för att vara nära råvaran och tillverkningsprocessen. Johan Daniel Grönstedt räknas idag som den svenska cognacens fader.
Staffan, som håller i provningen, guidar oss med en otroligt precision genom de olika dryckerna. Med en oslagbar kunskap och pedagogik känner även en novis som jag sig hemma bland dessa fantastiska drycker. I nästan en timme sitter vi och provar, smackar och pratar om de olika dryckerna och dess smaker. Vi får lära oss allt från hur man gör cognac till hur man bör dricka cognac.
Om alla provningar går till såhär, tja då är jag förste kvinna att skriva upp mig på fler provningar för detta var verkligen både intressant, givande och gott!
VSOP Monopole
Snittålder på ca åtta år. En smakrik cognac med harmonisk karaktär. I doften återfinns toner av torkad frukt och fat, smaken är fyllig med inslag av vanilj och viss sötma. En nästan fullt utvecklad cognac med smak av druva, russin, mogen frukt och kola.
Vad tyckte jag: En omedelbar stickighet rakt upp i näsan och runt tungan. Inte speciellt behaglig. Mer smak av destillat än av en angenäm dryck. Vi diskuterade drycken och kom alla överens om att den passar nog bäst i matlagning eller i en eventuell grogg. MEN, om man ska äta en bit choklad eller dricka en kopp kaffe till så funkar den. Men bara nästan.
VO Heritage
En fullvuxen och utvecklad cognac med snittålder på 15 år. Har en smått knäckig ton där druvigheten står tillbaka för doften av torkad frukt. Tilltagande lång eftersmak med balanserad karaktär av ek och vanilj.
Vad tyckte jag: Mycket mer och rundare smak än VSOP. En lång eftersmak av choklad och vanilj. Skulle fungera finfint att bjuda på om man har kalas och någon vill ha en cognac till kaffet och chokladkakan.
XO Authentique
Snittålder på ca 20 år. En elegant, smakrik cognac med fatkaraktär. Doften är balanserad med inslag av torkad frukt och i smaken återfinns toner av knäck och kola. Eftersmaken är angenämt lång och komplex. En utvecklad cognac med lätt fruktighet och sötma, balanserad ek-karaktär med knäckinslag.
Vad tyckte jag: En kraftig och robust smak. Perfekt efter maten till en cigarr. Ska definitivt avnjutas utan kaffe och choklad. Min absoluta favorit som jag ska köpa hem så fort som möjligt.
EXTRA Prestige
Grönstedts flaggskepp och äldsta cognac. En cognac i världsklass med en snittålder på 25 år. Doften kännetecknas av en viss syrlighet som avspeglar den långa fatlagringen. En fullt utvecklad cognac med smak av mogen frukt, kola och spår av vanilj från ekfat.
Vad tyckte jag: Ett rejält bett i smaken. Tror nog att denna skulle kunna bli en favorit men kanske först efter att ha lärt mig mer om cognac och lärt mig smakerna. Men även denna bör drickas utan annat än eventuellt en cigarr som sällskap.
NOEL 2014
Den nionde utgåvan av den populära julcognacen. Den bör avnjutas efter julbordet eller tillsammans med sötsakerna på godisbordet – cognacens söta noter med inslag av apelsin, mandel och choklad kommer till sin fulla rätt tillsammans med exempelvis en mörk tryffel.
Vad tyckte jag: Len och mjuk i smaken. Mycket men lätt smak. Förstår att det är en julutgåva för även jag kunde se poängen med att bjuda på denna till julens alla sötsaker.
Trevlig lördagkväll
//Sanna