I onsdags höll Spot and Tell en Örtskola i samarbete med Spisa och Paul Svensson. Tillställningen hölls på gymnasieskolan Nya Latin här i Malmö. Lite extra roligt då min dotter går på skolan och jag har följt arbetet med skolrestaurangen. (En av få skolmatsalar i Sverige som anser att eleverna är gäster!) Paul Svensson har varit drivande i uppbyggandet av skolrestaurangen precis på samma sätt som han har varit drivande i sin roll gentemot Spisa och deras arbete med färska kryddor. Alltså en perfekt kombination för denna kväll.
Jerry från Spisa började kvällen med att berätta om arbetet bakom att få fram en ört som både klarar kraven att vara Kravmärkt och kraven att faktiskt hålla hela vägen hem till köken via butikerna. Spisa är idag en av Europas största leverantörer av ekologiskt odlade örter i kruka, i Sverige jobbar man med fem olika växthus och andelen planterade örter bygger på efterfrågan från grossisten. Med rätt mängd planterade örter kan också konsumenten mer eller mindre garanteras en vara som faktiskt håller hela vägen. För vem vill väl komma hem med en kruka färska örter som dör efter bara några timmar?
Visste du att:
- salvia har en komplex uppsättning av välgörande ämnen.
- citrontimjan är en hybrid mellan kryddtimjan och stortimjan.
- dill sägs ha magiska krafter, om man hängde en knippa lvanför sin dörr skulle den hålla trolldom borta.
- basilika släktet omfattar bortåt 150 arter.
- persilja är en gammal medicinalväxt och passar till nästan all mat.
- rosmarin har fått epitetet minnets och vänskapens ört.
Gertrud Mark föreläste och berättade om örternas historia, användningsområde och smaker. Allt medan vi serverades en fantastisk avsmakningsmeny signerad Paul Svensson.
- Färskpotatis med matjes, dill och gräslök
- Råbiff med kapris, rosmarin och buskkrasse
- Kantareller med ägg, dragon, lakritsrot och persilja
- Torsk med ärtor, bönor och mynta
- Fläsksida med persiljerötter, persilja, lagerblad och senap
- Kyckling med thaibasilikia, koriander, ingefära och morötter
- Grillad sallad med päron, blåmögelost, koriander och mynta
- Smördeg med äpple, fänkålsdill och citronmeliss
En särdeles trevlig och inspirationsrik kväll blev detta och jag är så glad att jag valde att vara med. Nu ska åtminstone jag hänge mig åt örternas alla smaker och testa mig fram i köket med örter jag inte provat innan.
Som avslutning på vår kväll fick vi svara på frågor i en Ört Quiz. Kan du svaren?
1. Vad heter örten i italiensk pesto
- Oregano
- Basilika
- Mejram
2. Vilken ört är grekernas främsta medicinalväxt?
- Mynta
- Rosmarin
- Salvia
3. Vad heter örten som ingår i bearnaissås?
- Dragon
- Persilja
- Dill
4. Ett annat namn för Citronmeliss?
- Citrontimjan
- Hjärtansfröjd
- Körvel
5. Vilken ört finner du i en Mojito?
- Kyndel
- Basilika
- Mynta
6. Vilka örter består en traditionell Bouquet Garni av?
- Lagerblad, persilja, timjan
- Timjan, rosmarin, salvia
- Persilja, timjan, körvel
7. Ett annat namn för cilantro?
- Kyndel
- Koriander
- Körvel
8. Vilken ört används traditionellt på pizza?
- Oregano
- Rosmarin
- Mejram
9. Traditionellt smaksätter man ärtsoppa med timjan. Varför?
- Det smakar gott
- Det motverkar gaser i magen
- Det ser fint ut
10. Varför har ekologiskt odlade örter en kraftigare smak än konventionellt odlade?
- De växer snabbt
- Konstgödsel tillsätts
- De växer långsamt
Källa: Spisas broschyr Smaksätt med örternas ABC – magiska kombon.
Kan ju berätta att i min kommun kallas alla skolkök numer för restauranger, men det är inte så många som faktiskt ser eleverna som gäster. Snarare som nåt nödvändigt ont. När ett par blyga töser i fyran nyligen tog mod till sig och påpekade att de inte gillar bröd med massa fröer i fick de till svar “Nu har vi bakat det här och då får ni faktiskt äta det!”
Ekologiska råvaror tror jag inte är så mycket av, tyvärr. Inte närproducerat heller. Fast på en av skolorna i kommunen lär det va en bra kock, som faktiskt åkt ut till de företag som är upphandlade och frågade vad de kunde få fram. Ett par veckor i våras serverades olika sorters potatis var dag, för att sendan komma fram till vilken sort som eleverna gillade bäst. Det är SÅ man vill skolmaten ska tas fram!
Men man inser att det är en lång väg att gå innan alla våra barn får mat som är bra och kanske framför allt behandlas som kunder/gäster. Pratade lite med dottern som sa att det verkligen märks på deras skola att alla behandlas som gäster i matsalen. Där finns alltid någon personal att fråga om maten och ofta går någon runt och berättar om maten de just nu äter. Tänk så lite som egentligen behövs för att barnen ska bli intresserade, nyfikna och kanske till och med villiga att prova lite nytt. Jag tror att det i första hand handlar om bra råvaror (gärna ekologiskt och/eller närodlat), bra information om vad det är som serveras och en ömsesidig respekt för alla. Både elever och personal.