Hur kan vi reducera mängden mat som kastas?
Att koka soppa på en spik eller att hålla en gryta puttrande år efter år ifrån samma grund. Det är en vetenskap som få kan idag.
Frågan är, varför kan vi inte detta idag? Trots att de flesta av oss troligen har föräldrar eller mor/farföräldrar som månat om maten och verkligen just kokat soppa på en spik. Varför har vi inte lärt oss detta? Varför kastas det så mycket mat? Egentligen är det kanske inte så underligt. Trots ordentliga föräldrar så är vi uppväxta i en miljö där livsmedel blivit en slit och släng vara. Det har funnits ett överflöd och vi har njutit av det. Vi har köpt färdiga köttbullar och slängt de som blev över. För det var/är ju så billigt att köpa nya imorgon igen. Men vi börjar vakna upp. Vi börjar inse att mat som är billig kanske inte alltid är så bra för oss. Vi blir sjuka och mår allmänt sämre av denna dåliga mat. Och vi börjar inse att det hänger ihop med maten. Ett sätt att förändra detta är att sluta upp med halvfabrikat, laga mer själva och jag är övertygad om att vi då även kommer att minska mängden mat som vi kastar. Av rena farten.
Vi behöver lära oss att laga mat igen och på det sättet minska överflödet.
Men påvägen dit måste vi även lära oss att ta hand om den mat vi har idag. Den mat som blir över måste inte slängas, även om den är billig. Vi är alla lite lata, så även jag. Och det är ett problem när det kommer till att spara mat. Så om jag ska komma med ett konkret tips blir det att spara maten och ät den till lunch dagen efter. Det är lätt att dryga ut med några extra grönsaker eller några kokta ägg och man har omedelbart en lyxlunch. Eller spara till morgondagens middag och gör en bas av tomatkross, lägg ner det du har över och dryga ut med mer grönsaker.
En sak jag minns från barndomen är hur några hekto köttfärs kunde bli en underbar köttfärssås som mättade fantastiskt mycket! Den smakade för det mesta likadant men innehållet var nog alltid olika. Allt beroende på vad som fanns i kylskåpet. Sen blev det köttfärssås över och då blev det gratäng dagen efter. Som i sin tur slutade som lunch eller mellanmål den tredje eller fjärde dagen. DET är något vi måste lära oss.
Min uppmaning till mig själv och alla andra i Matval 2010:s tecken blir att berätta om vad man kan göra med maten istället för att slänga den. Konkreta tips är det som behövs. Skriv på er egen blogg eller skriv här i kommentarerna!
Lycka till med att ta hand om maten!
Kul att se att det är fler som hakar på matval 2010! Koka soppa på en spik, det är det nog inte många som gör där hemma.!
Jag tycker verkligen att det är en bra grej och det ska bli intressant att se vad det får för genomslag. Blir själv extra taggad att hitta på rätter på det som finns i byttorna i skåpet och frysen 🙂
En anledning att man inte har grytor puttrande i evigheter idag är för att vi inte är hemma dygnet runt och inte har vedspisar som ändå är varma jämt… När man slängde på ett vedträ så rörde man ju lite i grytan… Snacka om energislöseri om man gjorde likadant nu…
Men det där att dryga ut och använda rester är en konst som verkar ha gått förlorad.
På de storkök jag jobbat så räckte det med 6kg färs för att få till köttfärssås till över 100 pers OCH till lasagnen veckan efter, finrivna morötter och rotselleri samt massor av lök är ju trots allt grunden i en bra bolognese. Men när maken gör köttfärssås här hemma så går det åt nästan 1 kilo till 8 portioner 😀
Hej! Är lite förvånad??? För min del är detta ingen nyhet…jag kastar aldrig lagad mat. Det som möjligens hamnar i skräpet efter middagen är om det är lite, lite sallad kvar…den håller sig sällan fräsch till dagen efter. Förvånad! Förbryllad! ..kanske till och med lite chockad… 🙂 Varför kasta t ex köttbullar???
Hej Jenny, tycker det är härligt med din förvåning. Önskan är väl att vi alla reagerade likadant, då hade inte den här sortens “upprop” behövts 🙂 Är väl olika sätt som vi har blivit uppfostrade på eller hur vi helt enkelt hanterar vår mat…