Hösten 2012 mötte jag mina första elever som gick utbildningen Mathantverkare på Folkuniversitetet. En av dessa elever stack omedelbart ut. Inte bara för att hon var snäppet äldre än de andra eleverna utan också för att hon var ett fantastiskt energiknippe med mängder av idéer.
Möt Karin von Schenk, journalist, PR-makare och sparrisdrottning!
Karin von Schenck har arbetat som journalist och PR-makare sedan tonåren och låtit sina intressen styra vägen. Bildjournalen, Vi Föräldrar, Svenska Dagbladet och Skönare Trädgård är några milstolpar. Prydnadsväxter och grönsaker har varit andra. Så landade det i sparrisodling och nästa mål är antikviteter – med sparris som ingrediens. Ett flertal böcker har det också blivit, den senaste heter naturligtvis Sparris.
Att under så många år driva en odling och även bli kallad Sparrisdrottningen, hur har det påverkat dig?
Till slut börjar man ju tro på det själv! Och det blir nästan enfaldigt. Det är som om folk trodde att man inte kunde tala eller tänka på någonting annat än sparris. Men det var inte jag som hittade på det. Det var journalisten och författaren Monika Björk som i boken Trädgårdens snillen 2004 utnämnde mig till sparrisdrottning, på omslaget! Sedan dess har det kommit drottningar och kungar på många områden.
Sparris, vad betyder det för dig?
-Egentligen är jag inte så förtjust i sparris, jag tyckte mest det var en spännande gröda att odla. Så är det fortfarande, det är alla verksamheter runt omkring som är det spännande. Odlingen som är så väderberoende, ja visst, men också försäljning, information, turismen, utveckling av nya produkter som pesto, tapenade m m… När andra börjar tänka på pension startade vi en helt ny verksamhet. När andra spelar golf i Spanien har vi rest runt och tittat på sparrisodlingar,
Vad har inspirerat dig mest under alla dessa år med sparrisodling?
Det är en så mångsidig gröda och färsk svensk sparris var ganska okänt när vi började. Det har varit mycket upplysningsarbete och där har jag haft stor nytta av mina tidigare verksamheter. Besökare på Sparrisgården har varit mycket vetgiriga. Den lokala historiken här från Österlen, allt det där om vit- och grön sparris och de nyare, ljusgröna och violetta sorterna. Hela odlingsbiten och så tillagning, som kan vara allt från enkelt kokning/stekning till de riktigt avancerade rätterna.
Vad är det bästa sättet att tillaga sparris om du får bestämma?
Jag är ingen matmänniska, har aldrig varit intresserad av mat. Om min man får bestämma ska det vara som i Tyskland; kokt vit sparris med hollandässås och skinka och kanske kokt potatis till. Jag vill ha grillad grön med parmesanost och rökt lax till. Han dricker vitt vin till, jag gärna rött. Gourmetkockarna vrider sig nog.
Har du några bra tips för en som vill laga mat med sparris eller kanske själv odla?
Låt mig få hålla mig till odlingen. Köp ordentliga plantor på våren och sätt dem i jorden så snart det går. Vattna första året om det behövs, ordentligt var eller varannan vecka. Håll undan ogräset! Tjuvsmaka inte första året, helst inte året efter planteringen heller. Håll undan ogräset (ja, en gång till) och glöm inte näring på våren. NPK för den otrogne och hönsgödsel (mycket!) för den mer rätttrogne.
Vilken av alla saker i ditt sparrismuseum står dig närmast?
Svårt att välja mellan sina ”barn”. Skålarna för sparrisknoppar i kinaporslin från slutet av 1700-talet är värdefulla, men sparristången i silver från 1920-talets Georg Jensen är mer överraskande. Franska uppläggningsfat från slutet av 1800-talet är magnifika, men ett sobert tyskt fat från runt 1920 lockar med sin elegans. Vissa föremål från 1900-talets senare hälft har sin tids skönhet.
Efter 20 år som sparrisodlare har du och din man sålt företaget. Vad ska du göra nu?
Det är mer än dags att gå vidare. Tror det gäller de flesta entreprenörer; 10 år är det roligt, sedan kämpar man bara på… Under tiden hittar man nya spår, ofta som en fortsättning på det man gör. Jag har en tid samlat på antikt porslin och annat kring sparris och ska nu bygga upp ett galleri här i Skillinge
Följ Karin på twitter: @sparriskarin