Hanna Tunberg, mat- och dryckeskonsult tillika historiekunnig och boendes på Gotland. Första gången jag träffade Hanna var på en mat- och inspirationsresa till Italien. Under en veckas tid for vi runt i Piemonte och njöt vi av god mat och fantastiska viner. Sedan dess har jag följt Hanna och hennes resa i mat- och vinvärlden. Dessutom innehållandes en flytt från Malmö till Gotland. Jag kunde inte annat än passa på och ställa några frågor om maten och livet till Hanna.
Det goda livet?
Omedelbart känns det som en bok eller livsstilsmagasin. Glansiga uppslag, skrattande vackra människor i rätt belysning. Dukade bord. En fiktion. Någonting som finns för andra och någon annan stans. Som också förutsätter en motsats. Det dåliga livet.
Om jag sätter ett kolon emellan. Det goda, livet.
Eller ett semikolon. Det goda; livet.
En fråga med svar. Det goda? Livet!
Nu känns orden bättre. Och jag tror att det besvarar frågan, det goda finns i hela livet. I små detaljer i vår vardag. Ingenting är perfekt. Det finns något perfekt i allt.
Matfilosofi, vad är det för dig?
Ha ha, jag har blivit kallad pretentiös och hipster fler gånger än jag kan räkna. Till mitt försvar kan jag säga att jag och mina bröder är uppvuxna i en gör-det-själv-anda. Vi fick hemgjord korv och hembakat bröd. Långkok och surdegar. Våra föräldrar plockade svamp och kryddade snaps. Trampade egna vindruvor och jäste till vin. Odlade och lagade. Det var självklart att all mat som ställdes på bordet hade en historia att berätta. Det första jag gjorde när jag flyttade hemifrån var att köpa Lätt och Lagom och Skogaholmslimpa, det höll i sig i säkert tre månader.
Dela och njuta – Vad ger det dig för tankar?
Åh, det hör ihop. Jag lagar aldrig mat till bara mig. Lika lite som jag skulle gå på krogen ensam. Öppna en flaska vin till mig själv eller ha någon att dela den med? Att dela är att njuta.
Var får du din inspiration ifrån?
Min inspiration hämtar jag ur allt som omger mig. Middagar hos vänner och på krogen. Resor, samtal och böcker. Jag arbetar mycket med mat- och dryckeshistoria och det färgar av sig på allt annat jag gör i köket och i arbetet. Nyfikenheten och viljan att förstå HUR saker sker är också en drivkraft.
Vilken bok/kokbok har influerat dig mest?
Det är egentligen helt omöjligt att välja bara en. Det beror ju på i vilken av alla mina yrkesroller jag svarar. Men, allra mest kunskap måste jag nog i ärlighetens namn säga att jag fått av de böcker jag själv skrivit. Arbetet med att läsa in sig på ett ämne tillräckligt för att skriva en bok om det ger kunskap som är tiofalt mer än den som en sedan lyckas få ned på pränt.
Slutligen, vad kan du inte vara utan i köket?
SMÖR.
Mer från Hanna kan du läsa på hennes hemsida hannatunberg.wordpress.com