För några år sedan kom min mamma hem till mig med några små svarta frön. Det visade sig vara basilikafrö till en småbladig basilika. Mamma berättade att i Italien brukar man ha en stor kruka utanför dörren med just småbladig basilika. Varje gång någon går förbi krukan drar man handen genom bladen och omedelbart kommer den fantastiska aromatiska doften av basilika mot en.
Sagt och gjort. Jag planterade fröna i en stor kruka och placerade krukan på ett varmt och soligt ställe i trädgården. Tursamt nog kom det upp några små blad och efter några veckor var det faktiskt en liten bädd av blad som tittade upp på mig. Kanske inte en så stor mångfald av basilika som jag hade tänkt mig men trots allt lite grann. Lyckan var stor ända tills några kalla svenska nätter tog musten ur den lilla kraft som fanns i plantan. Efter detta missöde har jag planterat vanlig basilika varje sommar i växthuset. Med mer eller mindre stor framgång.
Men nu när hösten och snart vintern är här måste jag ta till andra grepp för att ha färsk basilika tillgänglig. Läste om ett sätt att ha färsk basilika i glasburkar i fönstret hela vintern. Kanske skulle det vara en variant? Men fram tills jag lyckas med det nöjer jag mig med att köpa en kruka lite då och då i affären. Planterar om den i en lite större kruka och sköter om den tills jag har använt upp alla bladen.
Men oavsett en kruka basilika i trädgården, planta från affären eller basilika i glasbehållare i fönstret så vill jag alltid ha färsk basilika hemma. För vad är väl en tomatsallad eller tomatsås utan färsk basilika?
Visste du förresten att basilikan finns i flera olika “smaker”? Allt från citron, lime och kanel till lakritstonen i Thaibasilikan. Basilika och mynta funkar alldeles utmärkt ihop i en sallad precis som en nypa kryddnejlika passar perfekt i peston*.
Sen ska vi ju inte glömma hur gott det är med basilika tillsammans med färskost. Antingen finhackad och mixad med vitlök och färskost eller bara en stor mängd basilikablad tillsammans med skivade tomater på en smörgås med färskost.
För att få till riktigt fina strimlor av färsk basilika är det enklast att lägga några jämnstora blad på varandra, rulla ihop och sedan skära fina snitt med en riktigt vass kniv.
Basilika (Ocimum basilicum) är en ettårig art i familjen kransblommiga växter. Den används som kryddväxt och odlas vanligen som ettårig. Den härstammar från Ostindien och odlades redan i det forntida Egypten som kryddväxt. Odlandet av basilika är känt sedan det forntida Egypten. I Indien är basilikan en helig växt och används i morgonritualer av personer från det allra högsta kastet, brahminer. Förutom den i Europa mest kända basilikan som främst odlas i medelhavsregionen finns flera olika arter i Asien som spelar en viktig roll i bland annat thailändsk matlagning. I Europa är den thailändska känd som thaibasilika. Bladen skördas när blomknopparna börjar synas och används färska eller lagras genom torkning eller inläggning i ättika. Basilikan är en av de mest populära kryddorna och passar i många olika rätter, speciellt tillsammans med ingredienser som tomat, ost och pasta. Speciellt framträdande roll spelar basilikan i det italienska köket. Även vissa likörer använder basilika som smaksättare, exempelvis chartreuse.**
*Källa: Smaklexikon av Niki Segnet
** Källa: Wikipedia