Så var det då dags att baka något på den underbara surdegen. Hade turen att få låna Martin Johanssons båda brödböcker av en god vän/kollega och satte mig och letade efter ett roligt recept. Eftersom jag har en förkärlek för hela korn (jag menar, vem har inte det?) ville jag gärna göra ett recept med korn i. Kände att det nog var läge att försöka följa receptet jag skulle välja så långt som möjligt, mixtra med det kan jag göra när jag har lite mer koll på hur surdegarna fungerar. Till slut hittade jag ett recept som jag föll för omedelbart, det var ett bröd kallat Drottningholmbröd i boken Surdegsbröd. Mängder av rågmjöl, surdeg och hela korn. Perfekt! Ända nackdelen var att det skulle ta lite tid (är väl bara att vänja sig vid det) och att när det väl var färdigt behövde det vila till dagen efter innan det gick att äta. Men jag högg i och bestämde mig för att verkligen göra detta brödet.
Surdegsgrunden matades till en färdig surdeg som fick stå till dagen efter. Sen blandades allt (i detta läget hade jag ännu ingen matberedare utan använde vanliga degkrokar) och fick sedan jäsa flera timmar innan allt hälldes ner i formar för att jäsa ytterligare några timmar. Här och nu bestämde jag mig för att åka och införskaffa mig en Assistent. Nu räcker det med att förbanna mina onda handleder. Nu ska det bakas bröd!
När jag var tillbaka hade brödet jäst över och låg delvis på bordet. Dock gick det att rädda och bröden åkte in i ugnen. En dryg timme senare var bröden färdiga och de såg fantastiska ut! Nu gällde det bara att inte ge sig på de direkt. Så här i efterhand är jag glad att jag gjorde så som det stod i beskrivningen. Bröden fick ligga i handduk över natten och dagen efter provade vi den första biten till frukost. Jag säger bara GUDOMLIGT! Vilket bröd! Det andas nyttigt om det och för varje tugga känner man riktigt hur bra magen kommer att må av detta. Ett bröd åkte med till ateljén för att bli veckans tilltugg till lunch. Detta till min man och vår kollegas lycka 🙂
Drottningholmbröd
Dag 1, kväll
Surdeg:
- 100g rågsurdegsgrund
- 300g ljummet vatten
- 180 g rågmjöl
Skållning (istället för 300 g dinkelkorn bytade jag till råg och havre)
- 150g hela rågkorn
- 150g hela havrekorn
- 600g vatten
Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl. Täck med plastfolie och ltå stå på ett varmt ställe över natten, gärna runt 22-24 grader. Koka upp vattnet till skållningen och häll i dinkelkornen. låt sjuda 5 minuter under lock. ta av från plattan och låt stå.
Dag 2, morgon
- Surdegen och kornen från gårdagen
- 450g vatten
- 300g rågmjöl
- 500g rågsikt
- 20g salt
Blanda alla ingredienser i en stor bunke, kör 4 minuter på låg hastighet och 4 minuter med lite mer fart (jag använde vanliga degkrokar i en handvisp). När du är färdig är det en rätt kladdig deg, men det är helt rätt. Täck med plastfolie och jäs ca 3-4 timmar.
Nu har det jäst 4 timmar, härliga bubblor!
Smörj två formar med smör och fyll formarna till 2/3. Strö över lite rågmjöl och täck med handduk. Jäs 1-2 timmar.
Nu ska det jäsa ytterligare 1-2 timmar
Sätt ugnen på 275°C och ställ in ett galler i mitten av ugnen och en plåt i botten. När brödet jäst färdigt ställer du brödet i mitten och slänger in några isbitar längst ner. Efter 5 minuter sänker du ugnen till 200°C. Grädda ytterliggare 55-60 minuter eller tills bröden har ca 98° innertemperatur.
Ta ut bröden ur ugnen, stjälp ur de ur formarna och låt svalna på galler. Vira in i handdukar och låt vila till dagen efter.
2 Comments