Vart man än vänder sig idag pratas det om olika sätt man kan äta på. För att vara hälsosammare, gå ner i vikt, öka i vikt, bli friskare och bota än den ena och än den andra sjukdomen med hjälp av maten. Det pratas och skrivs om vad man inte ska eller bör äta, i vissa dieter även en hel del förbud. Jag menar vad är det för fel på vällagade grönsaker och en bit gott bröd tillsammans med en bit fisk eller kött? Men efter ett samtal jag hade med en kvinna häromdagen inser jag att det inte är så lätt. Även jag hade vid ett kort ögonblick glömt bort den enkla men ack så bra tallriksmodellen när jag hade samtalet med henne. För tallriksmodellen, hur tråkig den än är, bygger på att äta en enkel och välbalanserad måltid.
För någon vecka sedan träffade jag på och pratade med en kvinna som nyligen varit sjuk. Hon försökte nu hitta olika sätt att äta bättre för att bli friskare men upplevde samtidigt att det var så otroligt många förbud överallt. Alla tipsade henne om olika saker hon inte skulle äta och olika saker hon skulle äta. Men istället för att hon mådde bra av allt detta så kände hon att alla tips och råd gjorde henne deprimerad och rådvill.
– Jag är uppvuxen på potatis. Och nu får jag helt plötsligt inte “lov” att äta det längre, sa hon till mig medan vi promenerade längs med stranden. Hela hon utstrålade en uppgivenhet kring det här med maten och jag tänkte för mig själv, ja, varför ska hon inte kunna äta potatis?
Det mest upplyftande jag i den stunden kunde säga var att det viktigaste var att hitta en balans i det man äter och att absolut inte förbjuda sig själv något. Ganska ampert i sammanhanget men just där och då blev det inte bättre än så. Men samtalet fick mig att tänka på hur svårt det är att hitta rätt i den djungel av tips och råd som florerar överallt kring just mat, hälsa och träning. Vad ska man egentligen tro på, hur ska man förhålla sig till allt som personer och media pratar om och hur gör man egentligen för att äta hälsosamt? När jag började fundera mer kring detta och det samtal vi hade, så var det en sak som ideligen dök upp i huvudet på mig, balans! Men hur får man då balans i sin mathållning? Och om man varken orkar, kan eller vill djupdyka ner i studier och forskningsresultat, vad ska man då göra?
Ät enligt tallriksmodellen!
Kanske är det för många ett förlegat och tråkigt sätt att se på maten men ack så enkelt och bra det är! Redan 1976 kom nutritionisten Britt-Marie Dahlin upp med idén kring tallriksmodellen. Under många år byggde den på att man delade in maten i tre lika stora delar, en för energi som potatis och pasta, en för protein och en för grönsaker och rotsaker. Men med en mer och mer stillasittande tillvaro har tallriksmodellen uppdaterats och rekommendationerna är att bygga upp tallriken utifrån hur mycket eller lite man är aktiv i sin vardag.
Tallriksmodellen. Bild från Livsmedelsverket.se
Är man mycket aktiv lägger man helt enkelt till mer bra kolhydrater, är man mindre aktiv ökar man istället på grönsaker och rotfrukter.
Tallriksmodellen består av tre delar (fakta Livsmedelsverket):
Den första delen består av grönsaker och rotfrukter. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. Den som inte rör sig så mycket kan låta grönsaker och rotfrukter fylla halva tallriken.
Den andra delen är potatis, pasta, bröd eller gryn som ris, bulgur, mathavre och matkorn. Välj i första hand fullkornsvarianterna. Den som rör sig mycket kan göra denna del ännu större.
Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg och baljväxter, som bönor, linser och ärter.
Det jag tycker är så otroligt bra med den här modellen är att man på ett lätt sätt kan se till att äta hälsosamt utan att det blir konstigt. Följer man detta behöver man inte tänka så himla mycket på kalorier och dieter utan kan fokusera på att de råvaror man äter är bra. Välja grönsaker i säsong, fullkornsprodukter och mycket fisk, bönor och linser så vet du att du får i dig bra produkter. Om du sedan avviker lite då och då så gör inte det så himla mycket.
En annan sak man också kan tänka på, när folk runt omkring säger att man inte ska äta vissa livsmedel, är att fundera på hur mycket du egentligen äter av just dessa. Äter du potatis varje dag? Äter du pasta varje dag? Troligen inte. Att äta pasta en eller två dagar i veckan blir du varken sjuk eller fet av. Men äter du det varje dag till både lunch och middag så kanske du ska fundera på att byta ut någon av de måltiderna till något med mer fullkorn i. Samma sak gäller allt annat du äter.
Testa att äta efter tallriksmodellen. Det behöver inte vara svårare än så att äta balanserat och hälsosamt!