Köp då svenska äpplen. Du kanske undrar varför och jag säger då – “för att du gynnar de odlare som kämpar varje år med att se till så att det finns svenska äpplen till oss alla”. Utan dessa odlare skulle vi inte kunna se fram emot all den prakt som det innebär med äppleträd. Nu är det bara någon månad till innan vi kan börja se de första äppelblommorna runt om kring i södra Skåne. Rad efter rad med lågväxande träd med vackra vidsträckta, knotiga trädkronor som sträcker sig över slätterna. Älskar att åka ut och titta på alla dessa vackra träd precis vid blomning, nästan lika mycket som att sätta tänderna i ett saftigt, gott äpple. Eller hälla upp ett kallt glas must från årets skörd.
Fruktodling som kommersiell företeelse i Skåne började inte förrän på 1800-talet men idén att ha fruktträd kom redan på 1100-talet i samband med att kloster byggdes. Däremot har det funnits vildapel i Norden redan för 10 000 år sedan. Man tror dock inte att den svenska vildapeln är förfader till nutidens fruktträd utan att det snarare är vildaplar som härstammar från Östeuropa och Centralasien. (källa: Fredriksdal)
För 4 500 år sedan delades sura vildapel i fjärdedelar för att torkas och användas i matlagningen speciellt under vinterhalvåret. Det första fyndet av detta hittades i Dags mosse i Alvastra. Ett annat sätt att använda dessa små lite sura äpple är att göra gelé, saft eller dryck av dem. Genom åren har fruktförädlarna valt, sorterat och sått olika frön för att hitta nya smaker på äpplena. Och idag finns det över 200 olika sorters äpple i Sverige.
Av alla dessa olika sorters äpplen tar olika duktiga mathantverkare fram olika sorters saft, gelé, juice, chutney, vinäger och cider. Sen har vi alla fantastiska maträtter, desserter och kakor som får den där extra kryddan av ett syrligt eller sött äpple. Enligt Wikipedia kan man i Cajsa Wargs kokbok från 1755 hitta ett recept på skånsk äppelkaka med äppelmos. Själv minns jag gammelmormor Ellens äppelkaka toppad med kokos, som det mest ljuvliga. Min mamma gör den fortfarande lite då och då.
Några av mina favoritrecept är chutney med chili (som fungerar till det mesta), en dessert där äpplen bakas med smördeg och smaksätts med Cubebepeppar. Men andra favoriter är också kotletter med rosmarinstekta äpple och torsk med purjolök och äpple.
I senaste numret av Hunger läser jag en liten artikel, av deras dryckesexpert Erica Landin, om att skippa de alkoholfria vinerna om man inte vill dricka alkohol. Anledningen är helt enkelt att smaken är så pass dålig att det inte är värt det. Bättre då att satsa på drycker som är naturligt alkoholfria. Och jag kan inte mer än hålla med. Vin står högt på min lista men det händer då och då att det av olika anledningar inte fungerar att dricka med alkohol. Mitt val faller då helst på torra äppledrycker som Da Vinci eller någon av de muster som kommer varje år med Årets skörd från bland annat Kiviks musteri. Årets must kommer från Gravensteinäpplet. Och jag hade turen att få tag i en flaska nyligen. Den ska med stor njutning drickas till en god fisksoppa.
Jo jag älskar äpplen. För en massa år sedan när jag jobbade på ett Apple Center (Macintosh återförsäljare, inte äpplen som man äter… jag jobbade där i nästan 18 år och ansvarade för uppdateringarna av vår webbsite) hade vi på vår site en samling äppelrecept som jag samlat ihop och lagt upp. Det var väldigt populärt hos våra kunder. När det senare beslutades att vi inte längre skulle ha dem där tog jag hand om receptsamlingen och la dem på min egen webbsite istället. Om du är intresserad så hittar du dem här http://www.ninisworld.com/oddsends/recept/apples/index.html .
Vilken underbar historia! Dessutom älskar jag inte bara äpplen utan även Apple 🙂 ska omedelbart gå in på din sajt och kolla på recepten!