När fåglarna kvittrar, vinden susar lite lätt kring huvudet och jag tittar ut då kan jag inte annat än att tänka på våra förfäder som för tusentals år sedan stod ute och lagade sin mat, året runt, över öppna eldar eller i en grop fylld med varma stenar. Köttet fick ligga där i gropen i timtal för att bli riktigt gott och ätbart. Troligtvis stektes det ett och annat bröd och några grönsaker på en varm stenhäll, kanske hängde det en kruka fylld med en varm soppa över elden.
I storstäderna idag är vårt svar på detta grillar. Klotgrillar där man använder sig av direkt eller indirekt grillning. Stora grillar som förses med gas och används som om det vore en spis inomhus fast utomhus. Sen finns det ett annat svar på denna önskan om att stå utomhus och laga mat.
Förskoleklasser som står ute och lagar sin mat över öppen eld och friluftsmänniskor som alltid bär med sig en stekhäll ut på promenaden. En öppen eld, en stekhäll och lite mat. Sen är det bara att njuta av den goda, varma maten som är tillagad nästan som på våra förfäders tid.
Önskan om detta sätt att laga mat och önskan om att slippa den stora klotgrillen, som jag inte helt och hållet litar på, gjorde att jag gick iväg och köpte mig en stekhäll, en Muurikka. Planen är att kunna laga mat ute året om och stekhällen ska kunna fungera både på ett kalfjäll i Norge, en camping i Skåne och i trädgården hemma i Malmö. Därför kommer det i första hand handla om att maten lagas, inte över öppen eld, utan med hjälp av gas. Kanske lite fusk men samtidigt det alternativ som passar mig bäst.
Inköpet blev en Muurikka 48 cm hos Bagaren och Kocken. Som tillbehör ett stativ med tre ben och brännare D300. En P6 gasoltub som ska bytas ut mot en Gasol 2012 2 kg. Vindskydd ingick.
Få allt att stämma
När vi satte ihop alla delar så var första känslan att detta var otroligt enkelt. De tre benen är enkla att ta av och lätta att förvara tillsammans med brännaren och stekhällen. Dock gäller det att man köper rätt slang mellan gasoltuben och brännaren. Enklast visade sig att beställa tillsammans med brännaren för att få rätt storlek.
Bränna in stekhällen
I mörkret en kväll hemma i trädgården var det så dags att bränna in stekhällen. Den ska bli svart och får då, om jag förstått det hela rätt, ett bra skydd och blir enkel att ta hand om.
På med gasen och stekhällen ovanpå brännaren. Fullt tryck och sakta men säkert syns det hur stekhällen börjar få färg. Flyttar runt lite så att det blir en jämn yta. Sänker värmen och häller olja i mitten av hällen. Använder en bit papper till att stryka ut det. Det krävs en del olja (eller osaltat smör) men det går bra. Ytan blir svart, fet och fin.
Första testet
I mörker i trädgårdens lä hemma i Malmö gör vi första testet. Knäcker ett ägg ner i mitten på hällen. Lite för lite olja, lite för lite inbränt gör att ägget först fastnar. Men strax blir det istället för ett helt ägg en härlig äggröra. Inga problem att sen tvätta ur med hjälp av vatten. Slutsats efter första testen är att detta nog kommer att bli bra!
Andra testat
I mörker och lätt blåst på Ivön gjordes andra testet. Vindskyddet visade sig inte helt från sin bästa sida, återstår att se hur det kan fungera på ett blåsigt kalfjäll. Men maten blev helt makalöst god och det var en fantastisk känsla att stå ute en kall kväll i mars och laga middag. Känslan av förfädernas andedräkt i nacken, en stjärnklar himmel och suset från vinden gav mersmak.
Wok med mangold och räkor (2 portioner)
- 5 blad mangold
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 färsk chili
- 1/2 röd paprika
- 100g sockerärtor
- 200g sjögräsnudlar
- 150g räkor
- 2-3 tsk Chili- och pepparmarinad
Strimla och hacka alla grönsaker. Olja ner i den varma stekhällen. Först strimlad mangoldstjälk tillsammans med chili, lök och paprika. Fräs runt ordentligt och när stjälkarna och löken börjar bli mjuk blanda i finhackad vitlök, marinad, sockerärter och mangoldbladen. Rör runt och fräs någon minut. Blanda sist i nudlarna och räkorna. Smaka av med lite lite mer marinad. Servera!