För bara några månader sedan var bönor något som jag överhuvudtaget inte ens tog i med tång. Varken smak eller konsistens har någonsin funkat för mig. Men så bestämde jag mig för att det verkligen skulle kunna vara värt att lära mig att äta bönor. Då måste jag även tillägga att jag med stort leende ätit bruna bönor, ärtsoppa och vita bönor i tomatsås. Bönorna jag har haft svårt för är alla andra sorters bönor.
Så började jag fundera på varför jag tycker om just bruna bönor och vita bönor i tomatsås men inte cannelinibönor, borlottibönor m.m. Det jag kom fram till var att jag oftast fick bönorna i sallader eller inläggningar och jag där helt enkelt fick för mycket smak av bönan. Medan i bruna bönor och Chili con carne är det så mycket annat som tar upp smak och konsistens att jag inte tänker på att det är bönor. Men om jag vill äta mer vegetariskt under veckorna så måste jag lära mig att äta bönor.
Därför har jag under hösten testat mig fram med olika sorters grytor och jag måste säga att nu blir det bönor i olika konstellationer varje vecka här hemma. Men fortfarande har jag svårt för en sallad eller bönröra med enbart bönor. Men jag är på god väg och jäkligt stolt över mig själv! Här kommer den senaste grytan jag gjort med enbart bönor och grönsaker.
Italiensk böngryta
- 200g borlottibönor (okokt mängd)
- 100g cannelinibönor (okokt mängd)
- 1 burk skalade tomater i tomatsås
- 1 burk krossade tomater
- 2 morötter
- 3-4 stjälkar selleri
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 3-4 blad savojkål
- Svartpeppar
- Salt
Lägg bönorna i blöt kvällen innan. Koka sedan enligt instruktionerna på förpackningen. Finhacka lök och vitlök. Skiva morötter och selleri i mindre bitar. Skär savojkålen i grova bitar.
Fräs lök och vitlök i olivolja tills löken är genomskinlig. Blanda i morötter och selleri. Fräs några minuter och blanda sedan ner savojkålen. Ta upp 2/3 av bönorna och lägg åt sidan. Mixa resten av bönorna i sitt kokspad. Blanda i tomaterna och låt allt koka upp. Blanda i de stekta grönsakerna. Rör runt och smaka av med salt och peppar.
Servera med oliver, nybakat bröd och parmesanost.
Ett gott Chianti till grytan passar perfekt!
Rocca Guicciarda Riserva (nr 2723)
- Årgång 2010
- Alkoholhalt 13,5 %
- Sockerhalt Mindre än 3,0 gram/liter
- Serveras vid cirka 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.
- Kryddig, fruktig smak med rostad fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, plommon, örter, kakao och kaffe.