750 kvadratcentimeter inredd bur utan tillgång till frisk luft, en kvadratmeter delat på nio, enbart tillgång till utomhusmiljö någon gång per år eller konstant tillgång till ute- och innemiljö när man vill. Valet står mellan att köpa ägg från hönor som bor i inredd bur, är frigående inomhus/utomhus eller de som lever i en miljö som är ekologisk och krav-märkt. Vad väljer du?
Ägg är en fantastisk råvara. Den innehåller allt det som vi människor behöver i form av fett, protein, kolhydrater och vitaminer. Ett ägg till frukost varje dag är en perfekt start för både stor och liten. Några ägg i en omelett passar perfekt som lunch eller snabb, lite lättare middag. Några kokta ägg i ryggsäcken på promenaden är ett suveränt mellanmål och man håller sig mätt länge.
Så varför är det då så många av oss som inte tänker på var äggen kommer från? Varför är det fortfarande en stor andel av oss som köper de billigaste äggen utan tanke på hur hönan har haft det? Det är egentligen inte så svårt. Man kan välj att betala några kronor mer och då få en förpackning ägg som faktiskt kommer från hönor som är hyfsat lyckliga. 100% blir det inte förrän du har möjlighet att själv åka och titta hur hönorna mår och har det på den gård du köper äggen från. Men för de flesta av oss är det fullständigt omöjligt. Så vad är då alternativet, jo att välja de ekologiska äggen och betala några kronor mer. På det sättet vet du att hönan haft det lite bättre, fått bättre mat och kunnat befinna sig både ute och inne. Dessutom vet du att du äter mat som är bättre både för miljön och hälsan.
Såhär kan man läsa på Djurskyddet om ägg
Ekologiska ägg
Betyder att hönorna har en yta motsvarande max 7 hönor per tillgänglig yta kvadratmeter att röra sig på. De ska utfodras med ekologiskt foder och ha tillgång till utevistelse under vegetationsperioden, dvs. från maj till okt. De har under vintern tillgång till vinterträdgård som är berikad med tex. höbalar. Lantbrukaren och packeriet är kontrollerat och godkänt av Krav.Frigående ute
Betyder att fåglarna ska kunna gå ut när de vill. Inomhus har hönorna en yta på max 9 hönor per tillgänglig yta kvadratmeter att röra sig på och utomhus minst 4 kvadratmeter per höna.Frigående inne
Betyder att hönorna har en yta på max 9 höns per tillgänglig yta kvadratmeter inomhus att röra sig på.Burägg
I Sverige har burhöns 750 kvadratcentimeter tillgänglig yta/höna inräknat ströbädd och värprede. I övriga EU gäller 550 kvadratcentimeter tillgänglig yta/höna. De nya så kallade “inredda burarna” skiljer sig från de gamla burarna genom att de är marginellt större och har värprede, sittpinne och ströbädd. Hönorna kan dock inte bete sig naturligt i de nya burarna.
Märkning av ägg
På Svenska ägg hittade jag även information om den märkning som som alla ägg numera måste ha. Det är alltså de siffror som oftast finns tryckta direkt på ägget eller i vissa fall på kartongen. På Djurskyddet står det såhär: Idag ska alla ägg i livsmedelsbutikerna, så kallade klass A-ägg märkas med produktionssystem. Både kartong och ägg ska märkas med produktionsform, nationalitet och producentkod.
Den första siffran i koden på ägget informerar om produktionsmetoden, det vill säga den miljö hönorna lever i. Här beskrivs det så kallade inhysningssystemet, alltså hur hönorna bor.
Äggen indelas i fyra grupper med hänsyn till inhysningen och märks med kodsiffrorna 0-3 enligt följande:
0 = Ekologisk produktion
1 = Frigående utomhus
2 = Frigående inomhus
3 = Burhöns
Genom att titta efter nollan på ägget/förpackningen och betala några kronor extra främjar du både miljön, hälsan och hönans välmående.
Så vad säger du? Köper du ekologiska ägg nästa gång?
Välj ekologiska ägg om du vill få i dig tre gånger så mycket Dioxin och PCB.
Vad grundar du detta i? Berätta gärna mer.
De ekologiska äggen innehåller höga halter miljögifter som hönsen får i sig, troligen via fodret enligt undersökningarna som gjorts eller möjligtvis till viss del på grund av pickandet i marken på rastgården. De positiva är dock att de arbetar på att spåra källan och försöka få ned halterna av gifter i äggen. Vi får hoppas på att det löser sig snart, för ekologiskt känns ju som ett sundare och hållbarare alternativ både för djuren och miljön.
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/produktion-handel-kontroll/livsmedelskontroll/offentlig-kontroll/hanteringsrapport-dioxin-och-dioxinlika-pcb-i-agg-2016.pdf