Välj ekologiskt, kravmärkt eller fairtrade när du köper vin. Eller ta reda på mer om vinet du köper. Så slipper du falla i fällan att dricka ett vin som inte är helt bra, varken för dig eller naturen. Det behöver inte innebära att vinet är dyrt. Det finns ypperligt fina viner för bra priser på Systembolaget.
Den senaste tidens skriverier i tidningen om vin och vad vinet egentligen innehåller är inte så lätt att förhålla sig till. Åtminstone inte för den som inte har så stor kunskap om vin. Ska man tro på det tidningarna skriver och hur mycket ska man tro på dom? Det bästa vore väl om alla kunde lära sig allt om vin, men så enkelt är det inte.
Årets mätningar säger att män i Stockholm dricker motsvarande 56 liter vin per år och kvinnor 30 liter. Enligt systembolaget säljs mest av vinet Umbala. Ett ganska vedervärdigt vin, smakmässigt, men billigt. Som precis allting annat som har med produkter att göra. Man får vad man betalar för. Sen är det otur att det är så många som nöjer sig, men som tur är gör inte alla det.
Förra året var jag på en mat- och vinresa i Italien. Vi besökte då bland annat vingården Punset. Gården drivs inte ekologiskt, officiellt, men de arbetar så nära det ekologiska som de kan utan att ha den märkningen. Vad jag lärde mig där och då var att det inte alltid är märkningen som är det viktiga. Det viktiga kan vara att faktiskt ta reda på lite mer om det man ska köpa. Ungefär som när man ska välja att köpa kött, grönsaker eller ägg. Var kommer produkten/vinet från och hur förhåller man sig på den vingården till sitt vin. Är det massproducerat eller är det en gård med enormt engagerade människor bakom. Eller är det både och. Det viktiga här är att ta reda på informationen och sen förhålla sig till den.
Om du inte hinner eller har möjlighet att ta reda på all denna information inför besöket på Systembolaget. Fråga då personalen eller välj rakt upp och ner ekologiskt, krav eller fairtrade så får du ett vin som du vet håller våra svenska standard för både vår hälsa och mänskliga rättigheter. På Systembolagets hemsida kan man läsa deras tolkning av vad ekologiskt vin egentligen är. Men det är även intressant att läsa SVD:s Mikael Mölstads krönika om skillnaden mellan ekologisk odling och ekologisk vintillverkning. Om vi sen tittar bortanför det enbart ekologiska och ser till hur säsongsarbetarna verkligen har det på de större vingårdarna runt om kring i världen. Ja, då är det ännu mer intressant att även titta på viner som är märkta med fairtrade.
Och för dig som vill veta redan nu vilket vin du ska välja nästa gång kommer här två tips:
Bosman Adama (nr 12768)
Bosman Adama 2012 är ett alldeles nytt vin på Systembolaget. Vinet är fruktigt med en rejält fyllig smak. Passar perfekt till en långlagad lammhals (recept kommer!) eller en härlig ostbricka! Det som jag gillar med detta vinet, förutom smaken, är att det är Fairtrade-märkt och framtaget av en kvinna! Vinmakaren Corlea Fourie har varit nominerad till den bästa kvinnliga vinmakaren i Sydafrika 2008 och 2009. Hon vann även IWC Fairtrade Trophy 2012 för Sydafrikas bästa vita vin med Faitrade-märkning. Bosmans viner har fått flera utmärkelser både nationellt och internationellt, bland annat från Decanteroch Wine Enthusiast. På den familjeägda plantskolan i Lelienfontein satsar man på att producera och utveckla olika druvsorter. Plantskolan, som är bland de största i landet, grundades 1888 och idag produceras cirka 50 olika druvsorter. Druvorna används både till egen produktion och försäljning. Druvornas olika ursprung, bland annat från Wellington, Swartland och Walker Bay, bidrar till ett brett urval viner med olika uttryck och stil.
Rött vin , Stramt & Nyanserat
- Etiskt märkt, Fairtrade
- Årgång2012
- Alkoholhalt14,0 %
- Sockerhalt3 gram/liter
- AnvändningServeras vid cirka 18°C till rätter av mörkt kött.
- SmakStram, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av björnbär, tobak, plommon, peppar, lakrits och kakao.
¿Qué Pasa? (nr 2023)
Que Pasa, är ett chilenskt ekologiskt vin i box som är fantastiskt gott. Funkar lika bra att dricka till fisk som kött men kanske allra bäst när man står och pratar över en gryta som puttrar. Vinet är ekologiskt odlat och Fairtrade certifierat.
Odlingsområde: Chile, D.O. Valle Central
Jordmån/jordart: Vinet kommer från flera vingårdar med varierande jordmån som består av vulkanisk sten samt kalkhaltig ler- och sandjord Druvsorter: 50% cabernet sauvignon, 35% syrah och 15% carmenere.
Skörd, datum, metod och avkastning: Skörden ägde rum i slutet av april och i början av maj, druvsorterna skördades var och en för sig när de uppnått optimal mognad.
Vinifieringsteknik: Druvsorterna vinifierades separat. Jäsning och skal- maceration i tio till tolv dagar vid en temperatur av max 24°C. av vinet på franska ekfat i fyra månader. 20 procent av vinet är jäst med rostade ekstavar, 80 procent är jäst i rostfria ståltankar.
Lagring: Efter avslutad jäsning lagrades 20 procent av vinet i fyra månader i ekfat av fransk- och amerikansk ek, resterande 80 procent är lagrat i ståltank.
Producent: Producent är WineWorld AB, vinet görs i Chile enligt våra specifikationer och skeppas sedan i bulk för tappning i Danmark för att ha så nytappade boxar som möjligt på marknaden.
Övrigt: Vinet är certifierat som IMO Fair for Life (fair trade) samt dessutom ekologiskt certifierat.
Informationen kommer från Que Pasa
Rött vin , Fruktigt & Smakrikt
- Ekologiskt odlat
- Etiskt märkt, Fair for Life
- Årgång2012
- Alkoholhalt14,0 %
- Sockerhalt5 gram/liter
- AnvändningServeras vid cirka 16°C till rätter av fläsk- eller lammkött.
- SmakFruktig smak med inslag av björnbär, svarta vinbär, lakrits och vanilj.
Har du tips på andra ekologiska, krav- och fairtrademärkta viner? Skriv gärna i kommentarerna och tipsa!