Livsmedelsakademin bjöd i veckan in till sin årliga dag med seminarium. I år gick det hela av stapeln nere på Malmö Börshus och vi var över 200 personer som slöt upp. Under fyra timmar fick vi veta allt om innovationer, hur vi ska stoppa matfusket och hur man kan få en godare måltid att bli en bra affär för både offentlig och privat sektor. Dessutom fick vi smaka allt från ostsnittar, pannacotta och äpplemust till långlagad högrev, rökt blodkorv och svenskt vin.
Dagens innovationer
Den första timmen av dagen inleddes av Landshövding Margareta Pålsson och följdes sedan upp av Livsmedelsakademins VD Lotta Törner som presenterade några av årets milstolpar. Den största av dessa får man nog säga var Eurovision song contest och möjligheten att sätta den skånska maten på kartan. Under samma period i våras fanns det även möjlighet för alla som befann sig i Malmö att testa bra, lokalt producerad mat vid Street Food Corner.
Sen var det dags för årets världspremiär när Johan Mårtensson, projektledare från Livsmedelsakademin, presenterade deras senaste projekt OpenUp. En innovationsverktygslåda. Har du en idé du vill utveckla men inte helt vet hur du ska dra det vidare eller hur du ska få tag i dom personer eller det nätverk som kan hjälpa till. Eller har du en massa kontakter men inga idéer. Då är OpenUp din lösning.
Efter denna premiär blev det en kort introduktion till CC Jobs – en möjlighet till kompetenslyft för företag och sedan fick vi alla möjlighet att testa vår innovationsförmåga med Digest Innovations Innovation Capability Audit.
Nu var det då dags för mingel. Kiviks musteri bjöd på äpplemust både att ta med hem och dricka på plats. Ostsnittar och småkakor gick åt med rykande fart när alla 200 gäster gick för att mingla, äta och dricka och det var verkligen ett sammelsurium av prat, skratt och seriöst mingel som uppstod under den här timmen. Tilläggas kan att favoriten av småkakorna absolut och alldeles utan tvekan var en liten trekantig mandel- och citronbiskvi.
Mat för äldre och matfusk
Prick klockan tre satte sig alla åhörare ner för att nu få ta del av vad Anna Maria Corazza Bildt hade att säga om sina visioner kring bättre måltider för en åldrande befolkning. Det blev 45 minuter mycket intressant och framför allt oerhört engagerande och entusiastiskt tal av Anna Maria. Våra äldre är viktiga och dem måste få möjlighet att få anständig och bra mat. Precis som alla vi andra. Men det stoppade inte här, hon tog upp diskussionen kring matfusket som finns över hela vår värld och hur viktigt det är att vi absolut inte tillåter att det existerar. En förändring kring innehållsmärkning av livsmedel och förslag om livsmedels ursprungsmärkning och en revidering av lagstiftningen kring offentlig upphandling. Detta är några av de frågor som just nu finns på Anna Maria Corazza Bildts bord inför nästa veckas röstning i Europaparlamentet. Ska bli intressant att följa och se vad som sker kring dessa frågor.
Godare måltid
Livsmedelsakademin lanserar tillsammans med Magasin Måltid en arena för affärsutveckling mellan privat och offentlig sektor och som dagens nästsista punkt blir det en debatt om en godare måltid. Pär Bergkvist (chefredaktör Magasin Måltid och Restaurangvärlden) ledde dagens debatt kring ämnet Goda affärer – goda måltider? Panelen bestod av: Anna Maria Corazza Bildt (EU-parlamentariker), Anita Broddesson (kostchef Klippan), Patrik Anderssn (VD Procordia), Thomas Eriksson (Affärsområdeschef Menigo), Henrik Melander (Kock) och Katarina Erlingson (Regionråd).
Krav och intresse ökar för offentliga måltider vilket gör att kostchefer och kockar bör vara mer intresserade och engagerade i vad som hamnar på tallriken. Thomas Eriksson från Menigo menar på att kunskapsbristen är något som måste åtgärdas. Dessutom måste livsmedelsföretagen och grossisterna bli bättre på att se vilka behov som finns ute i kommun och landsting. En dialog här emellan är av oerhört stor vikt. Om man dessutom kan öka kompetensen gällande upphandling av livsmedel kommer vi ännu längre. Det krävs lyhördhet. Inte ett lägre pris.
Trenden ute i landet är att kockarna vill laga mer mat från grunden även i de offentliga köken. Här svarar Patrik Andersson, Procordia, lite vagt men ändå med ett visst engagemang och intresse att de som livsmedelsföretag kan tänka sig att föra en diskussion kring hur dom kan finnas med produkter även här. Frågan är med vad och hur. (detta besvarades dock inte under debatten)
Så kom panelen till punkten kring offentlig upphandling. Idag är det svårt för den mindre företagaren att få tid och ork att ta sig igenom det digra pappersarbetet. Den övergripande diskussionen handlade om att det idag är många krav och att man måste förenkla regelverket kring upphandlingar. Men regionråd Katarina Erlingson menar på att man inte ska skrämmas bort av detta utan istället se till utmaningarna och möjligheterna med en offentlig upphandling.
Slutsatsen av dagens debatt blev att samarbete mellan offentlig och privat sektor är A och O, men politikerna måste också engagera sig vilket då kommer att kunna ge fler lönsamma affärer för alla.
Nya entreprenörer
Dagens sista punkt var att presentera några nya entreprenörer som med hjälp av Livsmedelsakademin kommit ett steg längre på vägen.
- Berries by Astrid – där smart, bekvämt och nyttigt möts. Helt enkelt en smoothiemaskin för företag och event.
- Surtanten – småskaligt är attraktivt och nytt. Underbart och grymt gott!
- Nöbbelövs Ekologiska – god mjölk rätt och slätt. Här odlar man lupiner till korna för att få rätt smak på mjölken
Efter dessa intressanta och roliga föredrag var det så dags för det avslutande momentet. Mingel med mat och dryck från Skåne. Nordic Street Food bjöd på högrevsklämma, This Must Be The Place bjöd på rökt blodkorv i bröd och dessutom fick vi smaka äppelpannacotta, leverkorv och framför allt vitt och rött vin (Interkardinal) från Sverige!
Allt som allt en riktigt rolig och intressant dag med många härliga möten!
1 Comment