2008 var det 35 personer i publiken. Över hälften av dessa var släkt och vänner. När Cecilia Ryegård frågade publiken vem som kom från produktionsledet räckte en kvinna upp handen och sa – “ja, jag är ju bara Cecilias mamma”. Idag fem år senare är det 180 personer i publiken och vi befinner oss på Grand Hotel i Stockholm. Det är dags för Ekoweb att beskriva och berätta om utvecklingen av ekologiska livsmedelsvaror i Sverige.
Under året har Ekoweb med Cecilia och Olle Ryegård i täten intervjuat företagsledare, marknadschefer och miljöchefer inom detaljhandeln, offentlig sektor och storhushåll angående försäljning och inköp under 2012 och hur dom förväntar sig att det ska bli 2013.
Ekologisk livsmedelsförsäljning ökade med 0,3 miljarder till 9,5 miljarder under 2012
Sammanställningen visar en ganska låg ökning på försäljningen men tittar man på volymen har den ökat med upp till 12% under året. Detta tyder på att det tillkommit ekokunder under året. Inom detaljhandeln har försäljningen av ekologiska livsmedel gått sämre än väntat. Men tittar man på de olika segmenten har det gått generellt bra för frukt& grönt och ägg, medan kassakon inom ekoförsäljning, konsumtionsmjölken, har omsatt mindre än väntat.
Livsmedelspriserna har över lag stigit under året. Enligt SCB med hela 1,9%, vilket även ger tydliga spår inom ekomarknaden som därmed också har ökat sina andelar inom den totala försäljningen under året.
3,6% av alla sålda livsmedel är ekologiska 2012
Enligt Fri Köpenskap och Ekoweb omsatte livsmedelsmarknaden ca 265 miljarder kronor under 2012. Då är även detaljhandel, hotell & restaurang, Systembolaget samt offentlig marknad inräknad. Av dessa miljarder är då alltså 3,6% från ekomarknaden.
Sänkta priser gav inte förväntad volymtillväxt
Under året har detaljhandeln sänkt priset på många av sina ekologiska varor. Förväntan var ökad volymtillväxt men resultatet uteblev. Målet som sattes av detaljhandeln på mellan 2-5% värdetillväxt nåddes bara av en av aktörerna, Axfood. Varken ICA eller Coop lyckades nå upp till detta. Man kan även se att det enbart är Axfood som under året har jobbat aktivt med sina ekologiska varor i butik. Enligt undersökningen är det A&O för att öka försäljningen av dessa produkter. Syns inte varorna, finns de inte. Så enkelt är det.
Resultat detaljhandeln 2012
ICA : måttliga ökningar 2012
- 2,5% av sortimentet är ekologiskt
- 220 produkter är EMV-märket “I love eco”
- 1100 ekoprodukter i sortimentet
Coop: Eko-försäljningen minskar för tredje året i rad
- 5,14% av sortimentet är ekologiskt
- 2453 ekoprodukter i sortimentet
- EMV-märket Änglamark
Systembolaget: Samma ekoförsäljning som 2011
- 3,2% av sortimentet är ekologiskt
- 130 eko-artiklar i sortimentet
Axfood: Ökar sin ekoförsäljning och sitt ekosortiment
- 2,8% av sortimentet är ekologiskt
- 143 produkter är EMV-märket “Garant”
- 1551 ekoprodukter i sortimentet
Resultat offentlig marknad och Hotell & restaurang
Även inom den offentliga marknaden och Hotell & restaurang sker en viss ökning, den följer dock den inom detaljhandeln någorlunda. Inom offentliga marknaden ökade värdet med 16% och försäljningen hamnade på runt 1,6 miljarder kronor. De offentliga förvaltningar som ligger högst på listan när det gäller andelen ekologiska livsmedel är:
- Lunds kommun 43%
- Södertälje kommun 41%
- Örebro läns landsting 35%
Den totala procentuella ökningen för dessa två marknader blev 0,3 miljarder kronor. Hotell & restaurang branschen värderade ökningen till 0,8 miljarder kronor. Man räknar med att ytterliggare öka försäljningen under 2013 med 1 miljard.
Sammanfattningsvis kan man säga att året som gått varit ok men inte tillräckligt. Läs mer i mitt nästa inlägg, som kommer under veckan, kring hur detaljhandeln funderar kring trenden och prognosen för 2013.
1 Comment