5 december. Grönkål är verkligen en fantastisk kålsort. Redan tidigt i höstas köpte jag de första knippena på Bondens marknad här i Malmö. Då gjorde jag en underbart härlig paj som jag tänkte att ni skulle få ta del av här. (gör den utan pajdegen om du äter lågkolhydratkost) Själv är jag uppväxt med att mamma alltid gjorde långkål till julafton. Det har aldrig riktigt blivit någon favoriträtt för mig men lite tar jag allt 😉
Såhär beskriver Wikipedia Grönkål:
Grönkål (Brassica oleracea Sabellica), även kallad bladkål, är en varietet av arten kål med mörkt gröna eller blågröna, krusiga blad på utdragna stänglar. Grönkål är rik på både järn, C-vitamin, A-vitamin och lutein. Grönkål är vinterhärdig, kan stå ute i snö och skördas efter behov; den blir även mildare i smaken efter några frostnätter. Vanligt förekommande på julbordet, som dekoration, i hela Sverige. I södra Halland (och även i nordvästra Skåne) är den ännu viktigare eftersom den är huvudingrediensen i långkål, ett av julbordets måsten för hallänningar. Grönkål skall ej förväxlas med engelskans “green cabbage” som är benämningen på vitkål.
I januari i år skrev jag ett blogginlägg här om en fantastisk Grönkålssallad och i 2010 års adventskalender tipsade jag om ett recept på Långkål. Men idag blir det grönkålspajen som får störst utrymme. Den är perfekt som ett vegetariskt alternativ på julbordet.
Grönkålspaj
- 2 plattor smördeg
- 1 rödlök
- 200 g grönkål (förvälld)
- 1 msk rapsolja
- 150 g grönmögelost
- 200 g keso
- 4 ägg
- 1 dl grädde
- 1 krm svartpeppar (nymald)
Kavla ut smördegen till lite mer än dubbel storlek. Passa ihop delarna över en pajform. Sätt ugnen på 200°C. (som sagt, äter du lågkolhydratkost går det bra att helt enkelt utesluta degen. Smörj bara botten med lite olja)
Skiva rödlöken tunt. Fräs den i olja några minuter i en stekpanna. Fräs den förvällda grönkålen med löken några minuter, häll sedan över allt i pajskalet.
Blanda keso, grönmögelost, grädde och ägg med peppar och häll detta över grönsakerna i pajformen. Ställ in i ugnen ca 25 minuter eller tills pajen stelnat.