Rågsurdegen första dagen
I förra veckan satte jag så en surdeg enligt Pain de Martins recept. Jag startade det hela på tisdagkvällen och på lördagen kunde jag så till slut ta fram och mata den inför att göra mitt första bröd på surdegen. Det har varit en riktigt spännande och rolig vecka. Varje kväll har jag gått in i vårt tvättrum, där det är lagom varmt, och tagit fram burken med surdegen. Tittat till den och matat den enligt de regler som Martin skrivit på sin blogg. Surdegen har verkligen gett tillbaka i full kraft. Den har bubblat när den ska bubbla, den har luktat som den ska och den har sett ut precis som bilderna jag tittat på. Då är det naturligtvis extra roligt!
Efter att ha läst flera kommentarer hos Martin så förstår jag att det inte alltid går så lätt som det gjort för min del. Dock stötte jag faktiskt på lite problem när surdegsgrunden väl var färdig och jag skulle börja baka med den. Det recept jag följt var på ganska små mängder, bara några matskedar, men det bröd jag tänkte börja med behövde en så pass stor mängd som 100g surdegsgrund och det hade jag absolut inte! Min lösning på det (som var allt annat än vetenskaplig) var att helt enkelt ta 50g av surdegsgrunden och mata på med rätt mängd rågmjöl och vatten enligt receptet och sen dessutom mata grunden med mjöl och vatten och låta den stå ute över natten. På morgonen tog jag sedan 50g till av surdegsgrunden (som nu inte såg riktigt lika fin ut) och blandade med den surdeg jag skulle ha till brödet. Detta var en rejäl chansning. Men efter 3 timmars jäsning visade det sig att jag hade gjort rätt. Brödet det jäste hur fint som helst och jag kunde pusta ut. Sen återstår det att se hur min grund mår, men jag ska ge mig på en ny laddning bröd i veckan och då får jag se om den överlevt.
Här följer Martins recept på rågsurdeg enligt det som finns på hans blogg, i boken är mängderna lite annorlunda:
Rågsurdeg
Dag 1, kväll
- 1 msk rågmjöl
- 2 msk ljummet vatten
Blanda i en mindre burk och ställ varmt, ca 22-24 grader. Ha ett lock på men inte helt tätt. Jag använde en burk med gummiring och tog av själva gummiringen. Det visade sig fungera perfekt.
Dag 2, kväll
Titta till surdegen, skaka lite på burken, låt den stå till nästa dag.
Dag 3, kväll
- 1 msk rågmjöl
Blanda i det nya mjölet och rör om ordentligt. Rågsurdegen blir nu lite tjockare i konsistensen.
Dag 4, morgon
- 2 msk rågmjöl
- 2 msk ljummet vatten
Rör ner vatten och mjöl och ställ undan till kvällen. Fortfarande ca 22-24 grader.
Dag 4, kväll
Nu kan du göra som Martin gör och ta bort allt utom lite på botten och mata med 2 msk vatten och 2 msk rågmjöl. Jag gjorde detta, men ångrade det sedan när det visade sig att jag behövde all surdeg till brödet, så kolla först vilket bröd du ska göra första gången innan du slänger ut surdegen.
Ställ sedan in surdegen i kylen tills du ska baka med den. Vill du ha utförligare beskrivningar och mer information råder jag dig att gå vidare in till Martins blogg eller köpa någon av hans böcker.
LYCKA TILL!!
Visst är det härligt med en puttrande surdeg och allt det goda man kan få av den! 😀
Spännande!!